woensdag 22 juli 2015

Never a dull moment ;)

Wij verlenen zorg aan alle zwangeren die bij ons onder zorg zijn, op de praktijk, thuis, daar waar 'onze' vrouwen zijn op het moment dat we nodig zijn, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling en in de kraamweek.

Heel soms zijn wij in den verre nodig! Tijdens een vakantie in het buitenland bijvoorbeeld...
Ik heb wel eens een telefoontje vanuit Abu Dhabi gehad, waar de zwangere, heel lief, ook nog rekening had gehouden met tijdsverschil en me niet 's nachts (Nederlandse tijd) wilde bellen. Dat had best gemogen!
Ook telefoontjes vanaf een camping in Frankrijk of een resort in Turkije komen voor.
Gelukkig zijn wij buiten de landsgrenzen te bereiken, al kunnen we (helaas ;)) niet langs komen.
Ooit zijn collega en ik erg druk geweest met een zwangere die ik zelfs nog niet eens op controle had ontmoet. Heel veel gebel en geregel door ons (gynaecoloog, huisartsenpost, apotheek, RIVM, met de zwangere) en de zwangere (alarmservice, dokter in het buitenland, etc). 
In verband met een ziek kindje in haar reisgezelschap, was het noodzakelijk dat onze zwangere binnen vier dagen een injectie kreeg. In het land van verblijf vond de dokter dat niet nodig, maar in Nederland geldt toch een ander beleid! Onze taak was het zoeken van de naam van het vaccin in een heel vreemde taal, zodat ze het daar wellicht alsnog kon krijgen. Bellen met het RIVM om te horen of zij de naam van de werkzame stof konden achterhalen (zoekt soms wat makkelijker in een vreemde taal), maar dat gaf geen oplossing. Ondertussen werd de terugreis van onze zwangere geregeld door de alarmservice en zorgden wij ervoor dat er een recept bij de HA-post klaar lag waarmee zij bij de apotheek in het ziekenhuis de injectievloeistof kon halen en weer terug naar de HA-post om deze te laten zetten. Door heen en weer gebel met het ziekenhuis was ons verzekerd dat de ziekenhuisapotheek te allen tijde een voorraad van het spul had.
Ik kreeg, toen onze zwangere anderhalve dag later bij de apotheek stond, een telefoontje. De assistente van de apotheker zei me me dat zij de vloeistof niet hadden en het minstens 24 uur duurde voor ze het kon krijgen. Aangezien het ondertussen een kwestie van uren was, werd dat wat te lang...
Er blijkt verschil te zijn tussen de apotheek in het ziekenhuis en de ziekenhuisapotheek. Weer wat geleerd.
Uiteindelijk heeft onze uitgereisde zwangere op tijd haar injectie gehad en konden ook wij gerust en heel wat bijgeleerd weer ademhalen.

Verloskunde; geen dag hetzelfde ;)





ps. Alle overeenkomsten met bestaande personen zullen door ons te allen tijde worden ontkent :P

Geen opmerkingen:

Een reactie posten